O buckminsterfullereno, de fórmula C60, tamén chamado fullereno ou buckybola, é unha forma alotrópica do carbono. Descuberto polo británico Harold Kroto e os americanos Robert Curl e Richard Smalley (Premio Nobel de Química en 1996). Este composto dá o nome a toda unha serie de compostos: os fullerenos. Aínda que se pensa que as buckyesferas son en teoría relativamente inertes, una presentación dada a Sociedad Química Estadounidenssugiere que la molécula es perjudicial para los organismos.Un experimento levado a cabo por Eva Oberdörster na ,mostrou que un peixe (Micropterus salmoides) sufriu un dano celular no tecido cerebral . Producíronse tamén inflamacións non fígado e a activación de xenes relacionados coa síntese de encimas reparadoras. Grazas á incorporación de fullerenos nos polímeros, conseguiríanse propiedades electroactivas e de limitación óptica. Isto podería ter sobre todo aplicación en recubrimiento de superficies, dispositivos condutores e na creación de novas redes moleculares. Tamén son de aplicación no campo do medicamento, grazas ás súas propiedades biolóxicas.
Os nanotubos de carbono (CNT) son uns materiais formados unicamente por carbono, onde a unidade básica é un plano grafítico enrolado que forma un cilindro, formando uns tubos cuxo diámetro é da orde dalgúns nanometros. Aplicacións biotecnológicas. O obxectivo destes estudos é a inmovilización de proteínas e encimas, etapa fundamental para o desenvolvemento de biosensores e bioreactores. El elemento también tiene su utilidad en aplicaciones industriales como la biomedicina, los automóviles, o incluso para la construir de determinadas partes de los aviones.un dos campos nos que máis hai que remarcar o seu uso é na electrónica, xa que os nanotubos de Carbono serven para a fabricación de transistores e memorias, entre outros compoñentes. Este elemento ten varias propiedades: eléctricas, mecánicas e térmicas. Pero tamén é certo que pode utilizarse en funcións electroquímicas, en supercondensadores e almacenamento de hidróxeno.
No hay comentarios:
Publicar un comentario