Esta investigación, que publica a revísta 'Diabetes', parte da idea de que un dos mecanismos que subxace na obesidade é un mal funcionamento da graxa parda (graxa boa), que actúa como unha estufa, queimando a propia graxa para producir calor e manter a temperatura corporal. "Descubrimos que regulando unha situación que se chama 'tensión de retículo endoplasmático', unha situación de tensión que se produce durante a obesidade, somos capaces de activar a termogénesis, proceso que se produce na graxa parda, que o que fai é queimar graxa", explica esta investigadora, licenciada en Farmacia pola Universidade Complutense de Madrid.
Tanto en estados de obesidade como de diabetes prodúcese unha alteración no procesado das proteínas, que se acumularían mal encartadas -fenómeno que se coñece como tensión do retículo endoplásmico-.
Aumentando a presenza da chaperona BiP no hipotálamo, os científicos galegos han conseguido non só reactivar a termogénesis, que nas ratas obesas está inactiva, senón tamén converter a graxa branca (ou mala) en parda. "Desta forma, o organismo no canto de acumular graxa, a queima, polo que o animal obeso perde peso, e mellora ademais a súa resistencia á insulina (diminúe a diabetes tipo 2), a esteatosis hepática e o metabolismo en xeral".
Agora, o seguinte paso é atopar unha vía de administración viable desta chaperona. "O que sucede na tensión de retículo endoplasmático é que as proteínas que se forman na célula non se poden procesar e comezan a acumularse sen encartar ou mal encartadas. Esta proteína o que fai é facilitar o plegamiento".
diarioinformación.com
VIDEO SOBRE A OBESIDADE:
POR:MIGUEL LORENZO PERAL 4A
No hay comentarios:
Publicar un comentario